Культура усім цікава й потрібна, та на неї ніяк не вистачає грошей. У цій сфері на Рівненщині працює п'ять тисяч людей. Функціонує 668 клубних установ. Та якщо зарплату працівникам виплачують, то на опаленні сільських клубів — економлять. Про нові інструменти й костюми за бюджетні гроші колективи узагалі забули.

Півроку тому, на День Незалежності, сам Президент приїхав на відкриття культурно-археологічного центру "Пересопниця". Його збудували до святкування 450-ї річниці пересопницького Євангелія. За півроку у село вклали 50 мільйонів гривень: провели нарешті людям газ, проклали дорогу, відреставрували храм, спорудили музейний комплекс "Княже місто" та, власне, музей першокниги. Із Дня відкриття до нині музей заробив 100 тисяч гривень. Ці кошти осіли на рахунку казначейства, каже керівник закладу. Та й через зімни в підпорядкуванні, розпоряджатися коштами директор не може.

На утримання центру "Пересопниця" на нинішній рік зі скарбниці виділили півмільйона гривень. Та цих коштів вистачить тільки на заробітну плату та комунальні послуги, – каже директор. Така ситуація практично з усіма установами культури, які працюють на Рівне нщині , — звітує керівник профільного управління.

Ці кошти розподілять між 11-ма установами культури, майже сімома сотнями клубних установ та півтисячі бібліотек. На культурно-масові заходи грошей ще менше — 700 тисяч.

Залучати спонсорські кошти, зізнаються працівники культури, звикли. Простять грошей не лише на проведення заходів чи на проїзд, щоб показати себе, а й на костюми та інструменти.