Рівненщина - в трійці лідерів України за темпами народжуваності. Минулоріч в області прийняли майже 18 тисяч пологів. Чиновники тішаться адже малюкова і материнська смертність знижується, - завдяки розвитку перинатальної служби. Так в обласному перинатальному центрі протягом минулого року прийняли майже 90 відсотків усіх передчасних пологів на Рівненщині.

Рівнянка Ірина пригортає новонароджену донечку. Дитина з'явилася на світ в обласному перинатальному центрі менше двох діб тому, вагою 3,690 кг і зростом 55 см. Вдома на сестричку чекають старші брат і сестра. А мама вже має для дівчинки ім'я.

Такі, як Ірина, у перинатальному центрі радше виняток. Більшість тутешніх породілль - із сільської місцевості, до того ж за життя та здоров'я - їхнє і немовлят - лікарям доводиться поборотися.

В цій палаті жінки лише очікують на диво. В кожної - свої медичні покази до перебування в перинатальному центрі. В костопільчанки Оксани найприємніша: жінка виношує трійню! У них із чоловіком вже є трирічна донечка, молода родина знімає квартиру і на власне житло перспектив - жодних. Звістка про трійню жінку спершу шокувала. Однак тепер вона переймається тільки здоров'ям майбутніх діток.

Фаховий рівень медперсоналу, а також технічного оснащення рівненського перинатального центру оцінили й аудитори з Міністерства охорони здоров'я.

У відділенні інтенсивної терапії центру ведеться цілодобова боротьба за маленькі життя. Діток, котрі сюди потрапляють, лікарі навіть радять батьками охрестити. А далі на все - Божа воля, виснажлива праця лікарів та новітні технології, придбані за допомоги фонду ЮНІСЕФ. Цю дівчинку охрестили Мирославою. Нині її мама одужує після пологів і хвилюється за свою донечку. Через патологію вагітності мами у новонародженої навіть не розкрилися легені. Однак тепер лікарський прогноз щодо Мирослави цілком оптимістичний.

До остаточного видужання немовлят направляють до дитячої обласної лікарні. Щоб стати повноцінним перинатальним центром, рівненському потрібне власне відділення повного виходжування немовлят аж до виписки додому. А також - відділення репродуктивної медицини, де лікуватимуть безпліддя. Обидва задуми, як запевняють чиновники, мають перспективу втілення - грошей має дати держава і фонд Віктора Пінчука.