Очільник області Василь Берташ доручив місцевим науковцям стежити за ростом та розвитком озимих культур в усіх районах області. Адже цьогорічна посівна проходила в дуже несприятливих погодних умовах.

Селян потрібно зорієнтувати, чого їм чекати навесні: які площі доведеться пересівати, скільки міндобрив для підживлення купувати та скільки насіння ярих резервувати. Керівник облдержадміністрації запевнив, що елітний посівний матеріал аграріям здешевлять.

Так, із обласної казни селянам відшкодують по 800 гривень за кожну придбану тонну високопродуктивного насіння ярих. А от науковці інституту сільського господарства Західного Полісся констатують, найуразливішими, а отже й потенційними до пересівання є площі озимих ячменю та ріпаку.

Фахівці щоденно моніторять розвиток озимих культур на дослідних ділянках і вже нині рекомендують селянам закуповувати гербіциди та міндобрива. Науковці певні, що без весняного підживлення ослабленим культурам не обійтися. Водночас морозостійким сортам пшениці та жита загрози наразі немає.