Двоє загиблих та тринадцятеро з отруєнням різної тяжкості. Такі наслідки витоку 205-ти тонн аміаку на ПАТ «Рівнеазот». Розгерметизація ємностей із отруйною речовиною відбулася через буревій. У небезпеці опинилися 4 тисячі працівників підприємства та жителі навколишніх сіл. На щастя таке повідомлення є тільки навчальним.

Циклон з Угорщини перемістився на Рівне нщину. Пориви вітру досягають 35 метрів за секунду, — доповідають гідрометеорологи на засіданні комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних випадків. Ситуація небезпечна: може призвести до аварій на атомній станції та Рівне азоті. Відтак, на комісії заходилися рахувати ліки та протигази. Найгірші прогнози справджуються: погодні умови погіршуються.

А це означає, що понад двісті тонн аміаку утворять хмару сім кілометрів у довжину та 400 метрів завширшки. Усі, хто опиниться у цій зоні без протигазів, загинуть. Найближчі житлові будинки видно через поле, до них два кілометри, до Рівного — орієнтовно вісім. На Рівне азоті — тривога.

Двох загиблих та тринадцятьох непритомних від цистерн з аміаком відносять охоронці громадського порядку. Загалом, у операції ліквідація аварії, задіяні 73 працівника підприємства та сім автомобілів різних служб.

Усього вісім хвилин і аварію ліквідували. Костюми знезаражують. Ліквідатори вишиковуються на розбір польотів. Усе, що відбувалося, — навчальне відпрацювання.

На Рівне азоті може трапитися 26 аварійних ситуацій. Кожну із них відпрацьовують удень й уночі що три місяці. За ліквідацією аміачної хмари спостерігав директор Департаменту цивільного захисту МНС.

І хоча циклон, який прийшов з Угорщини — міф, і ніякої розгерметизації ємностей з аміаком не було, додатково за тривогою до Азоту виїхали 12 одиниць техніки з Рівного та району. А за п'ять кілометрів від підприємства розгорнули наметове містечко. Усе справжнє.

Не тільки тіло, а й душу підлікують у пункті на випадок надзвичайної ситуації. Спеціально навчених психологів в МНС на усю Рівне нщину четверо. Двоє з них тут. Готові працювати хоч зараз.

Схожі навчальні відпрацювання відбудуться у Кузнецовську. Рятувальники просять населення не панікувати.