Окрім Покрови, рівняни відзначали також День українського козацтва та День Української повстанської армії. І перші, і другі свого часу обрали собі свято Покрови за день Зброї, віддавшись під опіку святої Богородиці. Відтепер побачити на власні побут вояків УПА можна в урочищі Гурби, де у 1944 році в нерівному бою з НКВС полягло три тисячі повстанців та майже стільки ж мирного населення. 14 жовтня, у 69-ту річницю заснування Української повстанської армії криївку відкрили для громадськості.

В урочищі Гурби все без змін. По центру колона Божої матері, неподалік завершують будівництво першої черги пантеону. Немає жодного натяку на повстанську криївку. А збудована вона на пагорбі, серед лісу і ретельно замаскована.

Спуск у криївку доволі крутий. Відразу при вході гостей зустрічає вояк УПА. В криївці спекотно, пріє навіть камера. Обігріває укриття буржуйка. Є тут дві кімнати.

Все максимально відтворює життя повстанців у минулому столітті. Кімнати наповнюють тогочасні речі та меблі. На ліжках сінники. На стінах картини - подаровані місцевими монастирями. Ікони та рушники мають цілу історію.

Збудували криївку протягом літа. Народний депутат України Віктор Матчук каже, мета будівництва — показати молодому поколінню свою історію.

Новозбудована криївках у Гурбах поки єдина у районі. Незабаром вона стане частиною Здолбунівського краєзнавчого музею.

Офіційне відкриття криївки відбудеться на третій день Великодня наступного року. Поки автори проекту просять людей приносити для неї старовинні речі. Адже їх тут ще бракує.