Основна складність цього питання – не в тому, що ви не знаєте, яке у вас волосся – це чудово відомо не тільки жінкам, які пильно стежать за станом свого волосся, але, і, практично кожному чоловікові.

Головне тут – визначитися з термінологією. Наприклад, ви завжди вважали, що нормальне волосся потрібно мити 1 раз на тиждень (ті, кому зараз за 40, чудово пам'ятають, як ще за часів Радянського Союзу нас усіх привчали митися один раз на тиждень, у вихідні) і при цьому ваше волосся до кінця цього терміну зовсім не виглядає жирним. Проте сьогодні таке волосся фахівці вважатимуть сухим і порекомендують вам масу живильних бальзамів, кремів, масок і т.п.

Іншим важливим моментом, який необхідно враховувати при визначенні свого типу волосся, є те, що наш організм постійно змінюється (в основному – в часі, хоча у декого ще й у просторі) – і услід за цим змінюється стан нашої шкіри голови та волосся. Такі зміни можна умовно розділити на дві категорії: зворотні й невідворотні. До другого типу відносяться випадки генетично обумовлених змін – наприклад, коли у дівчинки-підлітка ми бачимо світле пряме волосся, а до моменту статевого дозрівання вони стають темнішими і хвилястими – ось з цим вже нічого не можна поробити. У свою чергу, до зворотних змін відносяться такі, що пов'язані з супутніми захворюваннями, з типом нашого харчування, способом життя і т.п. Думаю, багато хто помічав, що після тривалих свят, коли ми особливо старанно налягали на солодке, шкіра обличчя і голови (а отже, волосся) стає жирнішою. Або, після повернення з літньої відпустки, проведеної на сонячних морських пляжах, наше волосся, не одержавши належного захисту від солоної морської води і надмірного ультрафіолету, виглядає сухішим, млявішим, вигорілим. Зворотні зміни хороші тим, що таку ситуацію можна виправити і привести своє волосся в порядок.

Також важливо розуміти, що визначення типу волосся – це процес не одного дня, тому що на такому короткому відрізку часу на стан волосся також впливають і засоби догляду за ними. Проте, поспостерігавши за своїм волоссям упродовж деякого не дуже тривалого часу (у звичайних для вашого організму умовах), будь-яка людина з легкістю визначить свій тип волосся у рамках прийнятої сьогодні термінології, що допоможе грамотно підібрати собі відхід і розмовляти однією мовою з перукарями і трихологами. Для спрощення процесу краще буде скористатися табличкою, що додається. Не забувайте тільки, що однозначних і беззастережних критеріїв немає – усі вони в тому або іншому ступені відносні. Крім того, волосся підрозділяється також і на інші категорії (товсте/тонке, пряме/хвилясте й ін.).

Сайт жителей г. Юбилейного