Заробітчани найбільше хворіють нервово-психічними розладами. Наздоганяють їх ліквідатори аварії на Чорнобильській АЕС і змикають трійку лідерів шахтарі. Такі дані напередодні Всесвітнього дня психічного здоров'я повідомили лікарі. Невтішна ситуація на Рівненщині і з дитячими нервовими хворобами. Щороку дітей, які стають на облік із психічними розладами більшає, кажуть лікарі. Парадоксально - але винні у цьому самі батьки.

Майже чотири тисячі дітей на Рівне нщині мають психічні розлади. Лікарі кажуть, ці цифри ростуть через батьків. Останні неспиймають бажання дитини бути дитиною. Певні невдачі та пустощі своїх чад сприймають як нервові відхилення.

Наслідком непорозуміння між дитиною і батьками у деяких випадках стає суїцид. Кількість людей, які покінчили життя самогубством велика. Нині це 22 випадки на 100 тисяч населення. У Європі ця цифра значно менша. Зазвичай пік суїциду у людей з 18 до 25 років і після 60. Причини різні.

Від різноманітних нервових розладів страждає кожен п'ятий рівнянин, запевняють лікарі. Втім частина думає, що все нормально, інша боїться звертатись до лікарів.

Навчити людей звертатись до лікарів - психологів є однією з ланок боротьби з нервовими розладами, кажуть медики. Також закликають рівняни знаходити час для відпочинку і культурного дозвілля. Та найголовніше проводити як найбільше часу зі своїми дітьми.