У Міністерстві енергетики та вугільної промисловості обіцяють, що Україна за 7-10 років розпочне експорт нетрадиційного газу власного видобутку, зокрема сланцевого. Як нагадав міністр, Україна вже підписала контракт вартістю 800 мільйонів доларів із компанією "Шелл".

А у найближчі 3 місяці планується підписати контракт ще з п'ятьма компаніями. За словами Бойка, ці та інші провідні компанії розглядають Україну, що має значні поклади сланцевого газу, як перспективного партнера з видобутку цього енергоносія.

Утім, як попереджають експерти, експорт даного енергоресурсу у найближче десятиліття сумнівний. Адже, згідно з технологією, за цей час можна видобути лише перші його кубометри, що коштуватимуть значно дорожче традиційного.Та основний ризик видобутку сланцевого газу не фінансовий, а екологічний. Експерти попереджають, що технологія гідророзриву нині заборонена у багатьох країнах світу. І її застосовування, наприклад, у Карпатах без додаткового дослідження може призвести до непередбачуваних наслідків.