На Рівненщині при підготовці до військових навчань загинув солдат строкової служби. Це сталось на полігоні неподалік Рівного. Загиблий солдат був членом екіпажу танку Т-64, який мав подолати водну перешкоду.

Коли бойова машина повністю занурилась, знизу в кабіну несподівано хлинула вода. Від командування екіпаж отримав команду залишити танк. Коли солдата дістали з води, він ще був живим. Та попри намагання медиків, 19-річний Микола Пілат помер, не приходячи до свідомості. На очах його батька сльози - востаннє свого сина живим він бачив у понеділок. Тоді Миколу на день відпустили додому. Наче щось передчуваючи, хлопець не хотів повертатись на службу.

Дядько загиблого солдата сам був танкистом і неодноразово долав водні перешкоди. Чоловік каже: в кожному танку на випадок нештатних ситуацій має бути апарат захисту органів дихання, але чи мав його Микола, чоловік не знає.

Для Миколи Пілата це було третє занурення. Військові запевняють: танк практично новий і був забезпечений всім необхідним, а перед початком занять солдатам провели інструктаж і пояснили як діяти якщо кабіну почне заливати водою. Чи справді все було так, мають з’ясувати співробітники військової прокуратури. За фактом загибелі солдата вже порушили кримінальну справу.

До завершення служби Миколі Пілату залишалось кілька місяців. Хлопець, пригадують рідні, мріяв бути військовим та служити у війську. Поховати його мають в містечку Костопіль, звідки він родом. Всі витрати на це військові обіцяють взяти на себе. Тим часом у частині, де служив Микола Пілат, солдати почали добровільний збір коштів для його сім'ї.