До українського фольклору небайдужі поляки. Західні сусіди навіть випустили диск поліського етнічного співу. Проект польських культурологів має назву "Україна архаїчна та сучасна". Автентичний спів поліщуків на польський смак слухала Анна Яцук.

Проект "Україна архаїчна і сучасна" був започаткований польськими фольклористами у 2001 році. З того часу його учасники проводять етнографічні експедиції Рівне нським Поліссям. Найбільше полякам припали до душі села Старі Коні, що на Зарічненщині, та дубровицькі Переброди. Адже тут, за їх словами, збереглися давні традиції української культури.

Учасниця фольклорного колективу з села Переброди Надія Євсович співати любить з дитинства. Нині жінка радіє, що завдяки полякам їхні пісні почують, а традиційні обряди побачать усі. Адже диски про життя поліщуків вже почали розповсюджувати по селах. Польські фольклористи випустили диск про життя Рівне нського Полісся накладом у 500 примірників. Витратили на це 12 тисяч гривень. Співорганізатор проекту Олексій Нагорнюк розповідає, що полякам цікавий український народний спів. Адже він суттєво відрізняється від їхнього.

Поляки обіцяють й надалі підтримувати цей проект. І цим прагнуть показати українцям, що забувати власні традиції не варто.