Через кілька днів рівнянин Василь Петренко отримає медаль "За відвагу". Здобув її ще у 1942-му, у Великій Вітчизняній війні. Полковник самостійно розшукав нагороду. Почесне місце на грудях захисника медаль займе через 66 років після бою.

У 42-му, під час штурму російського міста Великі Луки, рівнянин Василь Петренко отримав поранення. Воно досі нагадує про себе осколками в лівій стопі. Тоді більше півроку розвідник лікувався. А у 97-му довідався, що за бій його відзначили медаллю "За відвагу". Дідуся викликали до військкомату, щоб переконатися, чи живий. Протягом 11 років він шукав свою нагороду.

Нині на мундирі 86-річного полковника Василя Петренка 6 орденів та 22 медалі. 12 грудня він повісить на груди ще одну медаль — "За відвагу". Її цінує найбільше. Сьогодні за всі свої нагороди він отримує лише 140 гривень доплати.

І хоча медаль Василь Петренко у руках ще не тримав, уже консультує інших ветеранів, як отримати свої нагороди. Колишній розвідник знайшов свою медаль й почепить на кітель через 66 років після подвигу.