Апостола Андрія вшановують, як покровителя шлюбу та чоловічого начала (відповідно до етимології імені: від грецького "мужчина, муж"). І хоча церква засуджує усілякі віщування на долю та майбутнє, саме напередодні дня вшанування Андрія Первозванного, ще з часів раннього християнства, молодь збиралася гуртом, щоб поворожити й дізнатися, що ж чекає у майбутньому.

Апостол — покровитель України

День святого Андрія — одне з найпопулярніших свят передріздвяного циклу. Витоки культу апостола Андрія сягають ранньохристиянської традиції. Вшановують цього святого 30 листопада (за юліанським календарем), який відповідає 13 грудня за новим стилем у православних слов'ян.

Андрій Первозванний — один із Христових апостолів, перший із учнів Ісуса Христа, святий-покровитель України.

Апостол Андрій, як і його брат апостол Петро, ловили рибу на Галілейському озері, коли Ісус Христос покликав їх за собою. Як розповідає євангеліст Іоанн, Андрій був одним із учнів Іоанна Хрестителя і ще раніше свого брата був призваний Ісусом на Йордані. Тому Андрія і назвали Первозванним. Апостол був у числі найближчих Христових учнів. Андрія Первозванного вважають першим благовісником Євангелія Христового на землях України. Коли після зішесття Святого Духа апостоли кидали жереб, вирішуючи, куди кому йти проповідувати Христову віру, Андрію випала Скіфія, тобто землі сучасної України.

Народний культ апостола Андрія не пов'язані з діяннями і постаттю євангельського персонажа. Проте ворожіння упродовж століть залишаються популярними серед молоді. Вечір 12 грудня (напередодні свята апостола Андрія) — кращий час ворожіння на судженого.

Ворожіння із «балабушками»

Кожна дівчина почергово витягала з криниці відро води і, набравши її повен рот, носила до хати, де виливала до миски з мукою. Потрібно було зробити дев'ять ходок. Наступна учасниця повторювала ці дії — відро набирала своє.На самій воді замішували кукурудзяну муку і пекли палянички. Їх розкладали на підлозі, а тоді впускали до хати собаку. За якою послідовністю він з'їдав «балабушки», за такою дівчатам належало вийти заміж. Якщо чиясь паляничка зоставалася нез'їденою, тій дівчині провіщали довге дівування.

Ворожіння по плоту

При виборі "віщого" кілка дівчата намацували кілок із зав'язаними очима, обирали дев'ятий за рахунком, при цьому користувалися лічилкою "навиворіт", на зразок: "Ні дев'ять, ні вісім, ні сім..." - і так до одного. Якщо кілок був прямий, то вказував на стрункого жениха, зігнутий — на горбаня, довгий — на високого зросту, короткий — на низькорослого, тонкий — на худого або бідного, сучкуватий кілок означав старого.

Ворожіння на плаваючій свічці

З паперу потрібно нарізати тонкі довгасті смужки. Написати на них свої бажання (імена потенційних женихів). Скласти папірці навпіл. Таз наповнити водою на три чверті, і розподілити папірці по периметру. Краї папірців не повинні торкатися води.

У половинку волоського горіха треба вставити свічку і акуратно поставит «кораблик» у воду — точно посередині. Провести навколо «кораблика» три кола ложкою по воді (проти годинникової стрілки). «Кораблик» зі свічкою повинен підпливти до одного з папірців і підпалити його. Вибраний «корабликом» папірець і вкаже, що буде з вами в наступному році. Іноді «кораблик» підпалює один папірець, іноді два-три або всі, іноді — жодного. Іноді він просто не рухається з місця, значить, так тому і бути.

Ворожіння з зав'язаними очима

Спершу потрібно розкласти предмети на столі:

купюра — означає великі гроші;

дрібниця — гроші на хліб насущний;

пупсик — чоловік;

обручка — заміжжя;

ножиці — гострі відчуття;

цукерка — солодке життя;

компас — несподівані зміни;

ручка — робота ;

квітка — натхнення;

кулька, мандарин або будь-який інший круглий предмет — народження дитини.

Предмети можна замінити на інші, які є під рукою. Самі речі не мають значення — важливо лише те, що вони символізують.

Тій дівчині, яка ворожитиме, зав'язують очі, перекручують її три рази і підводять до столу. Та річ, яку намацає першою — пророкує подію, яка станеться у цьому році.

Ворожіння на борошні

На нарізаних папірцях пишуть бажання, скручують їх у трубочки й кладуть у тазик із борошном,  обов’язково перемішують. У цьому ворожінні беруть участь відразу декілька чоловік, папірці розподіляються між ворожбитів, і кожен пише на них щось своє. Побажання, яке написане на папірці, який витягає із борошна дівчина, пророкує їй майбутнє.

Ворожіння на книзі

Беруть будь-яку книгу, задають питання і загадують сторінку і рядок. Загадувати можна до трьох разів. Всі три «пророцтва» записують на папері. Після чого зачитують їх вголос, як єдину історію, і дружно намагаються зрозуміти: щоб це означало?

Ворожіння на свічці

Над широкою тарілкою з водою тримають запалену свічку, віск з неї виливався у різні фігурки, які мали означати майбутнє.

Ворожіння на обручці

Золоту обручку підвішували на волосині тієї, кому гадали, опускали в склянку, до половини наповнену водою, і тричі стукали об дно. Тоді піднімали до країв склянки, обручка на волосині оберталась, і по тому, скільки разів вона дзенькне по склянці, поки зупиниться, визначали, в скільки років дівчина вийде заміж.

Ворожіння на взутті

Черевики всіх дівчат переставлялися ланцюжком один за другим з найдальшого кутка кімнати до порога. Та дівчина, черевик якої переступить поріг першим, першою мала й заміж піти.

Ворожіння на судженого

Відразу після дванадцятої ночі дівчата вибігали на вулицю і запитати ім'я у першого зустрічного чоловіка. Вважається, що майбутній чоловік матиме таке ж ім’я.

Ворожіння на сон

Під ліжко потрібно поставити склянку з водою, зверху покласти на неї олівець. Вночі має наснитися, що Вас ведуть через кладку. Головне, придивіться до того, хто веде.