Мовляв, головна автотранспортна інспекція почала "закручувати гайки", та давити малих перевізників постійними перевірками, які у "Спілці водіїв" вважають неправомірними.

Ніби столичні транспортники шукають водіїв - нелегалів, що перевозять пасажирів, але страждають від цього - ті підприємці, які цілком працюють легально. Відтак, якщо вимоги перевізників будуть владою проігноровані - підприємцям загрожують масовими акціями протесту. Керівництво місцевого відділення спілки водіїв повідомило Бізнес-новинам про те, що рівненські водії теж до них долучаться.

Перевізники зазначають, що мають юридичне обґрунтування неправомірних дій працівників Головавтотрансінспекції:

1. Недотримання працівниками Головавтотрансінспекції строків проведення рейдових перевірок.

Згідно ст. 6 Закону України „Про автомобільний транспорт”: „Не частіше одного разу на квартал здійснюються рейдові перевірки дотримання автомобільними перевізниками вимог законодавчих і нормативно-правових актів щодо забезпечення безпеки пасажирських перевезень та безпеки дорожнього руху”.

Відповідно до пункту 13 Порядку здійснення державного контролю на автомобільному транспорті, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 8 листопада 2006 р. № 1567: „Рейдова перевірка додержання суб'єктом господарювання вимог законодавства та інших нормативно-правових актів щодо забезпечення безпеки перевезень автомобільним транспортом здійснюється на підставі щотижневого графіка. Щотижневий графік складається з урахуванням проведення рейдових перевірок не частіше ніж один раз на квартал.”

Пунктом 18 Порядку передбачено, що строк проведення рейдової перевірки не перевищує трьох днів. У разі коли стан виконання суб'єктом господарювання вимог законодавства про автомобільний транспорт потребує продовження перевірки, керівник органу державного контролю приймає рішення про продовження строку перевірки до п'яти днів, про що робить відмітку у завданні на перевірку.

Інспектори Головавтотрансінспекції перевіряють перевізників, які здійснюють нерегулярні та регулярні спеціальні перевезення кілька разів на квартал, таким чином грубо порушують вимоги ст. 6 Закону України „Про автомобільний транспорт” та пункту 13 „Порядку здійснення державного контролю на автомобільному транспорті”, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 8 листопада 2006 р. № 1567.

2. Рейдова перевірка здійснюється одним інспектором Головавтотрансінспекції.

Відповідно до пункту 16 Порядку здійснення державного контролю на автомобільному транспорті, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 8 листопада 2006 р. № 1567: „Рейдова перевірка проводиться групою посадових осіб у кількості не менш як дві особи відповідно до завдання на перевірку”. Перевірки здійснюються одним працівником Головавтотрансінспекції про що свідчать записи в журналах реєстрації перевірок, де як правило зроблено запис про перевірку одним інспектором ГАТІ. Також це можуть підтвердити водії автобусів, які здійснюють перевезення пасажирів від залізничного вокзалу міста Київ.

3. В направлені на перевірку не зазначають прізвище, ім'я та по батькові фізичної особи - підприємця, щодо діяльності якого здійснюється рейдова перевірка.

Згідно ч. 3 ст. 7 Закону України „Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності”: ”У посвідченні (направленні) на проведення заходу зазначаються: найменування суб'єкта господарювання та/або його відокремленого підрозділу або прізвище, ім'я та по батькові фізичної особи - підприємця, щодо діяльності яких здійснюється захід.” В направленні на перевірку не вказується конкретний перевізник, а зазначається лише місце перевірки. Як наслідок таких дій одного й того ж самого перевізника перевіряють по кілька разів в місяць, хоча відповідно до ст. 6 Закону України „Про автомобільний транспорт” такі перевірки можуть здійснюватися не частіше одного разу на квартал. Таким чином, працівники Головавтотрансінспекції грубо порушують вимоги ч. 3 ст. 7 Закону України „Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності” та ст. 6 Закону України „Про автомобільний транспорт”.

4. Не надають водіям копій посвідчень (направлень) на здійснення перевірки.

Згідно статті 7 Закону України „Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності”: „Суб'єкт господарювання під час здійснення державного нагляду (контролю) має право: перевіряти наявність у посадових осіб органу державного нагляду (контролю) службового посвідчення і одержувати копії посвідчення (направлення) на проведення планового або позапланового заходу. Нам не відомо жодного факту, щоб працівник Головавтотрансінспекції перед початком перевірки надав водію чи перевізнику копію направлення на перевірку.

5. Відмовляються вносити записи до журналу реєстрації перевірок.

Згідно частини 12 стаття 4 Закону України „Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності”: „Перед початком здійснення державного нагляду (контролю) посадова особа органу державного нагляду (контролю) вносить запис до відповідного журналу суб'єкта господарювання (за його наявності).”

Згідно пункту 7 Указу Президента України „Про деякі заходи з дерегулювання підприємницької діяльності” №817/98 від 23 липня 1998 року, згідно якого:” Відмова представника контролюючого органу від підпису в журналі є підставою для недопущення його до проведення перевірки. Про факт цієї відмови суб'єкт підприємницької діяльності повідомляє письмово у триденний строк контролюючому органу, в якому працює такий представник.”

6. Не надають копії складених на перевізників актів про порушення законодавства про автомобільний транспорт.

Згідно статті 7 Закону України „Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності”: „Суб'єкт господарювання під час здійснення державного нагляду (контролю) має право: одержувати та знайомитися з актами державного нагляду (контролю).” Також відповідно до частини 6 статті 7 Закону України „Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності”: „Один примірник акта вручається суб'єкту господарювання або уповноваженій ним особі, а другий - зберігається в органі державного нагляду (контролю)”. Нам не відомо жодного факту, щоб працівник Головавтотрансінспекції після складення акта про порушення законодавства про автомобільний транспорт надав водію чи перевізнику копію цього акта.

Юридичне обґрунтування неправомірних дій працівників Державтоінспекції.

Згідно ст. 23 Закону України „Про автомобільний транспорт”: „Контроль технічного стану транспортних засобів включає:

- державний технічний огляд транспортних засобів;

- перевірку технічного стану транспортних засобів автомобільними перевізниками.

У період між державними технічними оглядами відповідність технічного стану транспортних засобів вимогам законодавства забезпечує перевізник”.