Нова монета «Писанка» поповнила колекцію Острозького музею, повідомляє пресслужба Рівненської облради.

Ще одну унікальну монету «писанку» передали днями Острозькому музею. Її презентували напередодні одного з найбільших християнських свят Христового Воскресіння.

Наразі колекція таких монет «писанок» налічує 9 екземплярів.

В музеї розповіли, що у 2016 році Королівський монетний двір Канади розпочав випуск монет у формі яєць з нагоди 125-річчя з часу першого поселення українців у Канаді. Це стало унікальною подією в історії світової нумізматики.

З того часу щорічно випускається нова монета, виготовлена з чистого срібла (Ag 99,99 %), вагою 31,82 г та колоритним реверсом, прикрашеним емаллю.

Цьогоріч дизайн реверсу розробила канадка українського походження, художниця та писанкарка Таня Микитюк. Вона використала традиційні писанкові мотиви, відобразивши їх зеленими й фіолетовими кольорами з вкрапленням срібного на чорному тлі. У центрі композиції – восьмикутна зірка, що символізує сонце, а стилізовані квіти - надія на відродження природи і життя та стійкість. На аверсі – профіль королеви Єлизавети II.

Ініціатором створення цієї нумізматичної колекції в Острозькому музеї виступив місцевий меценат та дослідник єврейської спадщини Острога - Григорій Аршинов, допомагає в цьому і місцева влада.

Читайте також: У Дубні встановили алею писанок (ФОТО)